Maak je e bike schoon.Je elektrische fiets schoonmaken

Wil je je elektrische fiets schoonmaken omdat hij vies is geworden? Goed bezig! Onze eerste tip: doe dit met regelmaat. Waarom? Opgedroogd en hard vuil is veel moeilijker te verwijderen en tast ook je elektrische fiets aan. Je wilt je e-bike zo lang mogelijk gebruiken en daarom is een regelmatig reinigen essentieel. Lees hier wat je nodig hebt en waar je goed op moet letten bij het schoonmaken. Met onze 9 stappen om jouw e-bike weer stralend schoon te krijgen is de klus zo geklaard.

Kan ik mijn e-bike wassen met water?

Ja, je kunt het frame van je Gazelle e-bike het beste wassen met lauw water. Hieronder lees je schoonmaakinstructies, stap-voor-stap. Zo maak je je e-bike in een handomdraai schoon.

Kan ik een e-bike wassen met afwasmiddel?

Doe dat zeker niet! Afwasmiddel is een vetoplossend middel waarmee je de waardevolle smeerlaag aantast of zelfs onbedoeld verwijdert. Daarom adviseren we een e-bike shampoo te gebruiken.

Kan ik een e-bike schoonmaken met een hogedrukspuit?

Nee, gebruik nooit een hogedrukreiniger om je e-bike te reinigen. Dit kan heel snel fout gaan. De verhoogde druk kan ook hier de essentiële smeerlagen verwijderen en water kan je e-bike motor binnendringen.

Hoe maak je een e-bike goed schoon?

De basisreiniging van een e-bike is eenvoudig, zeker als je onze stap-voor-stap instructies volgt. 

1. Verwijder de accu van de e-bike: Voordat je de e-bike accu schoonmaakt, moet je deze altijd uit de fiets halen. Gebruik nooit teveel kracht bij het verwijderen van elektrische onderdelen, want die zijn vaak voorzien van een extra slot om ze tegen diefstal te beschermen.

2. Verwijder grof vuil: Allereerst verwijder je het grof vuil van je e-bike. Een borstel is hiervoor het meest geschikt. Is het vuil hardnekkig en niet zo makkelijk te verwijderen? Dan kun je ook een beetje lauw water gebruiken en eventueel een e-bike shampoo van je vakhandelaar.

3. Maak het frame grondig schoon: Maak het frame vervolgens schoon met water, een spons en een zachte borstel. Onze tip: Snijd een spons doormidden en/of gebruik een (oude) tandenborstel om bij alle kleine hoeken van het frame en de tandwielen te komen.

4. Stekkerpluggen op het frame: Ook de verbindingspolen op het frame  en de accu-contacten moeten regelmatig worden schoongemaakt. Deze worden vaak vergeten, maar heb je met een droge doek snel weer stralend schoon.

5. Maak de banden van de e-bike schoon: Gebruik hiervoor water met een scheutje e-bike shampoo en haal de spons over de hele band van je e-bike. Je kunt het beste aan de rand van de velg beginnen. Spoel vervolgens met water tot al het vuil is verwijderd.

6. Achterderailleur, pedalen en ketting: Deze onderdelen van je e-bike moeten goed gesmeerd worden. Ontvet alles eerst, spoel het af met water en maak droog met een doek. Daarna is het tijd om de boel te smeren. Gebruik een speciale fietsolie van de fietsenwinkel. Breng een paar druppels aan op deze onderdelen. Zorg er echter voor dat het niet op het frame of de remmen druppelt. De regel hier is: minder is meer!

7. Reinig en olie de ketting van de e-bike: De ketting is de aandrijving van je e-bike en speelt daarom een belangrijke rol. Wat heb je aan de krachtigste motor als je ketting vuil of zelfs roestig is? Het is duidelijk dat ook de ketting van je e-bike regelmatig moet worden schoongemaakt en onderhouden.

Heb je een e-bike met riemaandrijving dan sla je deze stap over.

8. Maak de motor van de e-bike schoon: We willen niet dat je de motor van je e-bike uit elkaar haalt. Integendeel! Het volstaat de buitenkant schoon te maken met een zachte doek en wat lauw water. Maar let op, zet nooit een directe waterstraal op de elektrische delen. 

9. Droog de e-bike: Als je e-bike nog niet droog is, dep hem dan af met een droge en schone doek. Belangrijk: Laat alle contactpunten van de accu goed drogen voordat je deze weer op je e-bike monteert.

Onze tip: Maak je e-bike altijd meteen schoon na het rijden door modder. Als je met je e-bike aan de kust rijdt, moet je hem ook altijd afspoelen. Zoute lucht en zout water zorgen ervoor dat je e-bike sneller roest.


Terug
Deel het met uw vrienden!

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  8.30-18.00
Woensdag:  8.30-18.00
Donderdag:  8.30-18.00
Vrijdag:  8.30-18.00
Zaterdag:  9.00-15.30 ( 18 Mei gesloten )
Zondag:  Gesloten
 
Van Dinsdag t/m Vrijdag lunchen wij tussen 12.00 en 13.00 .


Contactgegevens

Facebook