Schoonmaken van ATB en racefiets

~~Een zomer schoonmaak is de perfecte gelegenheid om die aangekoekte wintermodder van je bike te poetsen. Neem een uur de tijd om alles uitgebreid schoon te maken. Spuit van tevoren je fiets in met bijvoorbeeld Cyclon Bionet, of Muc-Off, dan laat het vuil sneller los. Voor het soppen is een emmer warm water met een spons effectief. Het water moet zo heet zijn als je aankunt.

Met een grote, zachte autospons of borstel breng je genoeg sop aan op de fiets.. Andere type sponzen zijn af te raden omdat ze vaak een schurend oppervlak hebben aan één kant.  Tijdens het schoonmaken moet je opletten dat de spons niet de aandrijving aanraakt, want dan zit je frame onder de zwarte vegen. Tijdens het wassen hebben je ketting, cassette en voorderailleur extra aandacht nodig. Een borstel is hierbij onontbeerlijk omdat je anders niet tussen smalle openingen komt. Werk de haren van de borstel in de openingen van de ketting, en tussen de kransen van de Cassette. Controleer hierna of de cassette schoon is door vanaf de andere kant van het wiel naar de cassette te kijken. Vuil hoopt zich hier namelijk gemakkelijk op.

 Derailleurwieltjes zitten meestal onder het ketting smeermiddel, waardoor ze veel vuil aantrekken. Een bus ontvetter en een oude doek helpen de ergste viezigheid te verwijderen. Om van de laatste aangekoekte resten af te komen heb je een platkopschroevendraaier nodig. Zet de schroevendraaier schuin op een derailleurwieltje, en draai de Cranks naar achteren zodat het wieltje meedraait. Blijf draaien tot alles eraf is geschraapt. ( bron fietssite.nl)                                        


Geplaatst 2017/03/10
Schoonmaken van ATB en racefiets
Tags: